Afbeelding
Freepik

Dit moet je weten over de warmtepomp

Wonen

Vanaf 2026 is het voor iedereen verplicht om een warmtepomp in huis te hebben. Zodra je cv aan vervanging toe is zal je moeten overstappen naar dit duurzame alternatief. Maar wat voor soorten warmtepompen zijn er allemaal? 

Je hebt verschillende soorten warmtepompen. Het belangrijkste verschil zit tussen een volledig elektrische warmtepomp en een hybride warmtepomp.

1. Een hybride warmtepomp

Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Deze warmtepomp doet zijn werk als het koud is, de cv-ketel springt dan alleen aan als het heel erg koud is in de woning. Ook zorgt je cv-ketel nog voor warm water. Stel dat je huis niet goed geïsoleerd is kan dit een goede tussen oplossing zijn.

2. Een volledig elektrische warmtepomp

Deze variant van de warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en ook voor het warme water. Als je nog meer wilt besparen kan je ook nog kiezen voor elektrisch koken. Je hebt dan geen aardgas meer nodig en dit bespaart veel op je energierekening.

Let wel op! Een volledig elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor je huis als het redelijk tot goed geïsoleerd is. 

Hoeveel kost zo’n warmtepomp?

De warmtepomp is duurzaam en bespaart uiteindelijk geld op je energierekening maar het aanschaffen van een warmtepomp is best prijzig. Voor een hybride warmtepomp betaal je tussen de 4.000 en 7.000 euro. En de kosten van een volledig elektrische warmtepomp ligt tussen de 6.500 en 19.500 euro. 

Bron: Margriet, Consumentenbond, Milieucentraal