Afbeelding
Pixabay

Dit bespaar je als je de stekkers uit het stopcontact trekt

Wonen

Sommige apparaten verbruiken veel stroom als de stekker in het stopcontact zit, zelfs als je ze niet gebruikt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de stekker uit het stopcontact te halen als de apparaten niet worden gebruikt. Maar hoeveel bespaar je hier nu eigenlijk mee?

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat apparaten in in de stand-by stand in het stopcontact verantwoordelijk zijn voor gemiddeld 5% tot 10% van het totale energieverbruik in huis. MilieuCentraal geeft aan dat dit in Nederland wellicht iets lager ligt, maar als Nederlands huishouden kun je al snel €100 per jaar besparen door de stekkers uit het stopcontact te halen.

Hoeveel je precies kunt besparen hangt natuurlijk af van hoeveel apparaten je in huis hebt, maar ook hoe oud deze apparaten zijn. Oude apparaten vreten namelijk veel meer stroom dan nieuwere. De grootste stroomverbruikers zijn:

- De computer: €33 per jaar 

- Tv met video- of dvd-speler: €15 per jaar 

- Koffiezetapparaat: €6 per jaar 

- Versterker en cd-speler: €6 per jaar 

- Magnetron: €4 per jaar

Slimme tip!

Als je aan de slag wilt met bezuinigen is het slim om een groot stekkerblok aan te schaffen met een aan- en uitknop. Zo kun je in één klik alle apparaten van het stroom halen. Zo hoef je niet individueel alle stekkers eruit te trekken. 

Bron: Margriet.nl