Afbeelding
Pixabay

Vier mogelijke oorzaken waarom je wasmachine lawaai maakt

Slider

Het is normaal dat je wasmachine tijdens het centrifugeren wat lawaai maakt. Maar wanneer je ook een trillend of bonkend geluid hoort, kunnen andere dingen de oorzaak zijn. Lees hieronder welke mogelijke oorzaken ervoor zorgen dat je wasmachine lawaai maakt.

Ga eerst na wat voor geluid je wasmachine precies maakt. Gaat het om een wiebelend geluid of juist trillend, bonkend of tikkend geluid. Het is van belang om dit eerst te onderzoeken om er vervolgens achter te komen wat er aan de hand is.

Een wiebelende wasmachine

Een wiebelende wasmachine kan komen doordat de wasmachine niet waterpas staat. Dit kan je heel makkelijk oplossen door de pootjes onder de wasmachine wat bij te draaien. Leg vervolgens een waterpas op de wasmachine en meten maar!

Een trillende wasmachine

Als je wasmachine een trillend geluid maakt heb je er waarschijnlijk te veel was in gestopt. Doordat je was nat wordt en dus ook zwaar, kan de machine het gewicht niet meer goed verdelen. Stop de volgende keer dus net iets minder wasgoed in de wasmachine.

Een bonkende wasmachine

Net als in je auto zitten er in je wasmachine ook schokbrekers. Bij wasmachines verliezen schokbrekers en veren in verloop van tijd hun kracht. Dit kan er dan voor zorgen dat de trommel meer gaat bewegen waardoor dit bonkend geluid ontstaat. 

Een tikkende wasmachine

Meestal heeft een tikkend geluid niks te maken met je wasmachine zelf. Dit ligt er meestal aan dat een rits of knoop van je kledingstuk in de machine tegen de trommel aan tikt. Mocht het om een los voorwerp gaan, zoals een muntstuk, zet dan je wasmachine op pauze zodat je het voorwerp eruit kunt halen.

Maakt jouw wasmachine wel eens geluid?

Heel vaak

Soms

Helemaal nooit

Bron: Expert, Margriet