Afbeelding
Unsplash

Vijf tips om afleiding achter het stuur te voorkomen

Tips

Voor het rode stoplicht even je WhatsApp checken, het kan mega verleidelijk zijn maar het heeft direct impact op je focus in het verkeer. De overheid heeft vorig jaar een campagne gestart ‘Mij Nie Appen’, gericht op de verzenders van appjes om de kans op verkeersongelukken door mobielgebruik te verkleinen. Hieronder geven we vijf tips om afleiding door je telefoon achter het stuur te voorkomen.

1. Vertel aan je contacten dat je gaat autorijden

Als je denkt dat de kans groot is dat bepaalde mensen je tijdens het autorijden gaan bellen of appen, vertel ze dan voordat je vertrekt dat je gaat rijden. Stuur ze even een appje of bel ze om dit te laten weten. Zo hoef je je ook niet te verontschuldigen voor het niet opnemen van je telefoon.

2. Pas op in de file

File is een moment in het verkeer dat veel mensen niet meer gefocust zijn. Even tussendoor je telefoon checken, een ander muziekje op zetten, een koffie’tje drinken of naar de omgeving staren. Als je even niet oplet zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het juist van extra belang om je aandacht bij het verkeer te houden in de file.

3. Zet je telefoon op ‘niet storen’

Misschien wordt je de hele dag gestoord door geluiden en piepjes van je telefoon. Je beste vriend heeft je getagt in een bericht op Instagram, je krijgt een nieuwsmelding binnen van de NOS of je moeder appt je over een ziekenhuisbezoek. De hele dag kunnen er meldingen binnen komen en dit gaat vrolijk door als je in de auto zit. Zet daarom je telefoon op de functie ‘niet storen’. Je krijgt dan geen meldingen binnen zodat je niet wordt afgeleid.

4. Plan je route voordat je in de auto stapt

Veel mensen gebruiken hun telefoon als navigatie met bijvoorbeeld Google Maps. Als je de route niet uit je hoofd weet, is het slim om je navigatie voor vertrek in te stellen. Tijdens het autorijden loop je het risico dat je meer naar je scherm kijkt dan op de weg let. Plaats ook je telefoon niet in je blikveld als je hem in een houder op je voorruit plaatst.

5. Zet voor vertrek je favoriete muziek aan

Niet alleen berichtjes, maar ook muziek kan enorm afleidend zijn in het verkeer. Misschien wil je op je telefoon snel wisselen van liedje of wil je een andere afspeellijst aanzetten. Als je graag muziek luistert in de auto kan je beter voordat je vertrekt je favoriete afspeellijst aanzetten of je favoriete radiozender. Ondanks dat het switchen van muziek maar kort duurt, telt elke seconde op de weg. 

Bron: Interpolis, Margriet