
‘De herfst is hèt seizoen voor mosselen’
UitgaanNaast pompoen, paddestoelen en stoofpotjes is de herfst ook hét seizoen om mosselen te eten. ‘Nu de ‘R’ weer in de maand zit, zijn ze op hun lekkerst’, aldus Wim Koelewijn van Barneveld Fish. Hij vertelt waarom het najaar de beste tijd is om mosselen te eten en hoe je deze zeevruchten smaakvol serveert.
Mosselen zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, maar in het najaar zijn ze volgens Koelewijn het allerlekkerst. ‘Dat komt omdat we in de herfst geen hangcultuur- maar bodemcultuurmosselen eten, die op de bodem van mosselpercelen worden gekweekt. Deze mosselen hebben de rijkste smaak.’
Misschien wel het bekendste voorbeeld is de Zeeuwse mossel, die vaak wordt gekweekt in de Waddenzee en daarna volgroeit in de Oosterschelde. ‘Deze mosselen zijn alom bekend en worden met name beneden de rivieren veel gegeten, maar we zien dat ook daarboven mosselen steeds populairder worden. Niet gek, want een pannetje mosselen is makkelijk, snel en voedzaam.’ Zo bevatten de schelpdieren veel eiwitten, weinig verzadigde vetten en zijn ze koolhydraatarm. Daarentegen zijn ze onder meer rijk aan ijzer en vitamine A en B12.
‘Daarnaast staan mosselen voor gezelligheid’, vervolgt Koelewijn. ‘Een dampend pannetje, met een biertje of wijntje erbij: perfect voor het najaar.’ Zo zijn de zeevruchten volgens de visman goed te combineren met een Sauvignon Blanc of Muscadet, maar net zo goed met een speciaalbiertje. ‘Je kunt er zelfs voor kiezen om ze te koken in een scheut bier, maar klassiek is toch wel een pannetje met wat groenten, verse kruiden en een scheutje witte wijn erbij.’ Geen zin om zelf in de keuken te staan? ‘Bij Barneveld Fish hebben we leuke mosselpakketten met groenten en kruiden, en een mooi pannetje dat je er gratis bij krijgt. Daarnaast kun je – naast verse vis – bij ons terecht voor allerlei andere kant- en klaarmaaltijden en schotels.’
2 kilo mosselen
• 400 gram mosselgroenten
• 200 mililiter droge witte wijn • Snuf peper en zout
• 1 eetlepel olie
• Laurierblaadje
Spoel de panklare mosselen af onder koud water. Controleer de mosselen alleen nog op breuk en verwijder deze dan ook.
Verhit de olie in een grote soeppan met deksel of mosselpan. Fruit de groenten een paar minuutjes aan en voeg een snufje peper en zout toe. Blus af met de witte wijn en voeg het laurierblaadje toe. Voeg de mosselen toe en doe de deksel op de pan (haal deze er niet af). Hussel na 2 minuten de pan door elkaar met de deksel er op. Laat nog 2 minuutjes koken en herhaal het schudden nog een keer. Laat nog 1 minuut koken en haal daarna van het vuur af.
Garneer de klassieke mosselen eventueel met wat peterselie. Serveer de mosselen met friet, saus en stokbrood (of glutenvrij brood).
Tip: vervang de witte wijn, peper en zout door bouillon om een versie te maken van mosselen zonder alcohol.